lauantai 8. marraskuuta 2014

Ilmalämpöpumpun asentaminen, step by step

Pitkästä aikaa jotain remontia.Laitoin paikalleen ilmalämpöpumpun. Samalla ajattelin kuvata koko prokkiksen, ja kirjoittaa sen tänne.

Sanottakoot nyt vielä, että sähkötyöt ja osan kylmäaineasennukset vaatisi luvan. Minulla kyllä on nuo. Joskaan täällä merellä niitä ei periaatteessa tarvitse, vaan maissa olevissa asennuksissa. Kylmäaineista lupaa ei tarvitse olla CO2 (hiilidioksidi kylmäaineena) tai nestekaasukoneita laittaessa, eli propaani, jne palavat kaasut. Tätä moni ei tiedä.

Mutta asiaan. Kyseessä on Ultimaten normaali invertteri ILP. On liki sama, minkämerkkinen pumppu on, asennus on hyvin samanlainen aina. Asennussää kannattaa valita kuiva ja muutenkin mukava keli, koska vesi on vihollinen kylmäpiirissä, ja muutenkin ulkona häärääminen kylmässä tuulessa ärsyttää. Liitoksista saattaa tulla huonoja, etc.

1. Pura kamat paketeista. (Ulkoyksikkö, putkisarja ja sisäyksikkö)  Tsekkaa, että sisäyksikön paketissa on asennuskaapeli.

2. Keksi hyvä paikka ulko- ja sisäyksikölle. Putkien pituus on 4-5 metriä normaalisti, samoin kaapelin. Pumpun alle on jäätävä tyhjää, koskä siihen kasvaa talvella kasa jäätä. Ja muutenkin ulkoyksikkö tiputtelee paljon vettä, joka on muuten puhdasta, me käytämme sitä löylyvetenä, koska merivesi tuhoaa kiukaan.

Sisäyksikön sijoittamiselle katon rajaan ei ole mitään perustetta. Sen voi laittaa vaikka ikkunan alle, jos siinä vain tilaa on. Lämmityskäytössä hyötysuhde periatteessa paranee hieman, kun yksikkö saa viileämpää ilmaa alempana huoneessa. Itselläni on monesta alas asennetusta kokemus, ja toimii eri hyvin. Itse asensin nyt ylös, koska seinätilaa tarvitaan alempana. Huomioi myös seinään tehtävän reiän paikka, se tulee mielellään tiettyyn kohtaan sisäyksikön taakse.

Ulkoyksikön on saatava reilusti ilmaa, joten en suosittele minnekään syvennykseen asentamista. Eteläseinälle asentaminen saattaa tuoda pienen hyötysuhteen paranemisen, kevätkelissä.

3. Kun paikka on löytynyt, kiinnitä ulkoyksikön asennusteline. Itse käytin tuollaisia konsolikannakkeita, joita saa rautakaupasta. Kannattaa pultata ihan hyvin seinään, koska talvinen jääkuorma lisää ulkoyksikön painoa toisinaan.

4. Laita kannakkeisiin resonanssinvaimennuskumit, niin ulkoyksikön äänet ei kuulu niin voimakkaasti sisälle. Mittaa kumit oikeisiin kohtiin, niin ulkoyksikkö on sitten helppo nostaa kanakkeiden päälle. Paras äänieristys tulee ihan omalla pukilla, eli ei seinäkiinnitystä ollenkaan, van vaikka metrin korkea puupukki maata vasten. Voi helposti tehdä vaikka puusta itsekin. Toki saa valmiita telineitä ilppikaupasta.

 5. Nosta ulkoyksikkö paikalleen. Kiristä resonanssikumien mutterit.

6. Avaa ulkoyksikön muovinen suojakuori, siitä päästä pumppua, mistä putketkin menee sisään. Yleesä kiinni vain yhdellä ruuvilla, ja irtoaa alaspäin painamalla.  Etsi sisäyksikön mukana tullut liitosjohto, ja kytke johto ulkoyksikköön. Johtojen värit saattaa vaihdella, eikä tässä ole väreillä mitään muuta väliä, kuin vain tuo kelta-vihreä, eli KEVI. Se on suojamaadoitus, ja se tulee AINA maadoitusliittimeen. Asennussääntöjen mukaan KEVI-johdinta ei saa käyttää koskaan mihinkään muuhun, kuin maadoittamiseen. Tässä tapauksessa maadoitusliitin on tuossa peltirungossa. Mutta se voi olla myös tuossa riviliittimessä. Huomioi vedonpoisto, eli tuo harmaa kiinnike, jonka alle johto lukitaan.
Joissakin johtosarjoissa saattaa olla johdossa merkinnät, jolloin 1 tulee 1 liittimeen, 2:nen kakkosliittimeen, jne. tärkeää on kuitenkin se, että sisäyksikön ja ulkoyksikön välillä 1-liittimestä menee johto 1 liittimeen, kakkosesta kakkoseen, jne. Olipa värit mitä vaan. Tämä koko johtohan on puhtaasti yksiköiden välinen johto, ei laitteiston virransyöttö. Joissakin malleissa saattaa olla kaksikin johtoa, tai lisäksi pieni puhelinjohdolta vaikuttava signaalijohto. Ja joissain saattaa olla virransyötöääe erillinen liitin, jossa on merkinnän L (vaihejohto, musta/ruskea), N(nolla, sininen) , ja Maadoitus (kevi)
Muista kiristää reilusti ja hyvin liitokset, sillä 90 prosenttia sähkölaitteiden aiheuttamista tulipaloista johtuu huonoista liitoksista

7. Nyt pitää siirtyä sisätiloihin. Sisäyksikön takaa irrotetaan peltinen asennuslevy. Tuossa kuvassa se on jo irrallaan. Erikoista, että se oli yhdellä ruuvilla kiinnitetty, ilmeisesti kuljetusta varten. Ruuvia ei kuitenkaan laiteta takaisin. Putkipaketti käännetään pystyyn, eli osoittamaan suoraan sisäyksiköstä taaksepäin. 

8. Mittaa sisäyksikön asennustelineellä seinälle läpivientireiän paikka. Reikä tulee olla n. 50 millinen halkaisijaltaan. Pienempikin saattaa riittää, mut asentaminen on hankalampaa, koska sisäyksikön pitää hieman päästä liikkumaan ylös-alas suunnassa kiinnitettäessä. Alla kuvassa reikä tulee n. 7 cm oikean puolen alareunan oikealle puolelle. Huomioi jättää yksikön yläpuolelle tilaa, jotta ilma pääsee kulkemaan.

9. Poraa/tee reikä seinään. Tässä tapauksessa käytän n. 50 millistä metallireikäporaa, koska ulkoseinä on 3 millistä peltiä. Itseasiassa moisen reiän tekeminen saattaa olla koko homman työläin juttu. Jos sopivasti osuu koolauksiin, tjs..
Ja tadaa, Turun satama näkyy. :)

10. Mene ulos, ja työnnä se ulkoyksiköltä tuleva kaapeli reiästä sisään. Sitten liitä se sisäyksikköön. Johto menee takakautta läpi etuosassa olevaan kytkentätilaan, jonka luukku on kii yhdellä ruuvilla. Tossa alla johdon tunkeminen kytkentätilaan, ja toisessa kuvassa johdot kii paikoillaan. Johtojen järjestyksestä maininta tuolla aikaisemmin, eli sama järjestys kuin ulkoyksikössäkin.


11. Tee teipillä paketti ulos menevistä putkista ja johdosta. Huomioi kondenssinpoistoputki, että tulee alimmaksi, ja viettää ulospäin. Kondenssivesi (kesällä jäähdytettäessä sitä tulee) valuu ihan omalla painollaan putkea pitkin ulos.

12. Nosta sisäyksikkö seinälle paikalleen. Putket menee suoraan reiästä ulos.Yläreuna ensin paikalleen lokosiin, ja sitten joutuu ehkä hieman väkivalloin kiskomaan/ runnomaan/painamaan alareunan paikoilleen. Jossain vaiheessa kuitenkin kuuluu Loks, ja sisäyksikkö juuttuu seinään. :)

Ulkona pitäisi näyttää nyt tältä. Putket törröttää reiästä. Ulkoyksikkö on tuola yläpuolella, ja olen jo pyörittänyt putkisarjan auki. Roikkuu tuolta ulkoyksikön suunnalta.

 13. Sitten kylmäputkien liittäminen. Liitoksiin ei tule mitään teippejä tai tiivisteitä. Liitosten tiiviys perustuu ainoastaan kuparin ja messingin yhteenpuristumiseen laippamaisessa rakenteessa. Kupariputkien päissä olevat levitykset, "laipat" tulee olla puhtaat ja naarmuttomat tiivistymispinnoiltaan.Samoin messinkisten vastapuolien pinnat. Yleensä näin onkin, koska putkissa on suojatulpat päissä. 
Eli liittäminen: Poista suojatulpat. Kierrä liittimet sormitiukkuuteen.Ota hyvät putkitongit, tai isot jakoavaimet, ja kiristä liitokset. Voimaa saa käyttää aika hyvin.  Kupari ja messinki hieman muotoutuu, tulee tiiviiksi kiristetäessä. Varo, ettei putket kierry ja mene luttuun. Ehkä kiristämisen ohjesääntönä voisi pitää 3/4 kierosta sormitiukkuutta kireämmälle. Enemmänkin, jos vaan menee kohtuuvoimilla. 
Suositelen vähintään 30 cm varsia kiristyshommaan, niin ei jää löysälle. Kuvassa bahcon putkitongit. Taemmat on ehkä hieman liian isot.ulee väännettyä liikaa helposti.
Ja sama homma ulkoyksikön päässä. Toisilla tongeilla tulee tukea liittimiä, jotta eivät nyrjähdä/väänny irti ulkoyksiköstä. Kuvassa tukitongit paikallaan.

Putkipaketin voi kasata teipillä yhdeksi nipuksi. Jyrkkiä kulmia kannattaa varoa, sillä putket menee helposti luttuun. Varsinkin, jos niitä koittaa survoa pieniin koteloihin silleen siistin näköisesti. Älä lyhentele putkia, ylimääräiset saa ulkoyksikön taa kiepille piiloon. Samaten kaapelin


14. Kytketään tyhjiöpumppu letkulla ulkoyksikön liittimeen. Sellainen pieni tulppa alemman sulun yhteydessä. Tyhjiöpumppu käynnistetään, ja annetaan imeä ilmaa mielellään puolikin tuntiakin järjestelmästä. Mitä kylmempi keli, sitä kauemmin tulee tyhjiöidä. Tarkoitus on saada kaikki ilma pois, mutta vielä tärkeämpänä on saada mahdollinen kosteus pois järjestelmästä. Yksikin vesitippa saattaa aiheuttaa mittavat ongelmat. Putkia liitettäessä on oltava huolellinen. Sadekelillä asennusta en suosittele.
 Ja sitten on tarkka paikka. Älä sammuta tyhjiöpumppua vielä. Kahden tulpan alla on sulkuruuvit. Niihin käy kuusiokoloavain, ja ne on pohjaan ruuvattu, eli kiinni. Kylmäaine on kompresorissa ulkoyksikössä tallessa, siis näiden sulkujen takana. Nyt sisäyksikkö ja putkisto on tyhjiöity. Anna tyhjiöpumpun käydä, ja avaa varovasti kuusiokoloavaimella toista sulkua. Huomaat, että pumpun painemittari nousee. Anna paineen nousta 1:seen, eli ulkoilman paineeseen, tai  mieluumin hieman yli. Sammuta pumppu. Ota letku irti ulkoyksiköstä nopeasti. Avaa kummankin kylmäaineputken kuusiokolosulku täysin auki. ( vastapäiväään, kuusioruuvit tulee hieman ulospäin) Kuulet kohinaa, kylmäaine purkautuu putkistoon ja sisäyksikköön. Sulje kaikki korkit kireälle, jotta vuotoja ei ilmaannu.  Alla kuvassa kuusiokoloavain alemmassa sulkuruuvissa. Kuvassa myös letkumittari, jolla ei ole merkitystä tämän ohjeen kanssa. Letku voi tulla tyhjiöpumpulta suoraan ulkoyksikön liittimeen. Tämän ohjeen tarkoitus on se, että YHTÄÄN ulkoilmaa ei pääsisi järjestelmän. SIksi pieni ylipaine, enne tyhjiöpumpun irrottamista. Mikäli avaat sulkua liian paljon, niin pumppu saattaa sylkäistä öljyt pihalle.
Nyt sitten voi laittaa sisäyksikössä roikkuvan töpselin seinään, ja kaukosäätimeen patterit, ja alkaa tutustumaan käyttöohjeeseen. Onnea uudelle ilpille. :)

--------------Tyhjän ilpin täyttäminen------------

Mutta tämä ohje jatkuu, koska tämä asentamani pumppu oli tyhjä, siinä ei ollut kylmäaineita ollenkaan. Eli tyhjiöinnin jälkeen kierretään mittaristolta letkuventtiili kiinni, ja sammutetaan tyhjöpumppu. Ruuvataan letku tyhjöpumpusta irti, ja liitetään kylmäainepulloon. Löysätään letkua hieman letkumittarin alta, ja avata kylmäainepulloa ihan hetkeksi. Tarkoitus on puhaltaa letkuun tullut  ilma pois, ettei se joudu ilpin uumeniin. Eli periaate on aina se, että ilmaa ei saa päästä missään vaiheessa minnekään letkuun tai putkeen.


Nyt sitten katsotaan pumpun arvokilvestä, paljonko kylmätäytös on. Näyttäs olevan 1,150 kg.

Seuraavaksi avataan pulloventtiili, laitetaan pullo YLÖSALAISIN vaakaan, nollataan vaaka. Sitten avataan letkumittarin venttiili, ja kylmäaine alkaa virrata ilpin suuntaan nesteenä, Vaakan mittarista näkee pullon kevenevän. Tässä tapauksessa pullo oli ulkona, ja kylmä, niin neste ei meinannut siirtyä riittävästi ilppiin. 

Jouduin valelemaan pulloa kuumalla vedellä, joka on ihan yleinen kikka. Lämpö nostaa painetta, ja kylmäaine virtaa paremmin ilppiin. Kun vaak anäyttää 1150 grammaa, niin suljetaan letkumittareiden venttiili, ja pulloventtiili. Irroitetaan nopeasti  hansikas kädessä (paleltumisvaara iholle ilman hanskaa) letku ilpin liittimestä.  Ulos suhahtaa muutama gramma ainetta letkua irroitettaessa, koska letkuliittimen juuressa on sellainen neulaventtiili, joska sulkeutuu, kun letku on kokonaan irti. hieman samanlainen kuin auton renkaassa.



Letkun irrottaminen hanska kädessä. Jos tässä vaiheessa toinen kuusiokolosuluista on vielä kiinni, niin se avataan myös.

Tämän jälkeen suljetaan tulpat, mennään sisälle, etsitään vahingossa roskiin pakkausmateriaalin mukana heitetty kaukosäädin + patterit, ja laitetaan ilpin töpseli seinään. Käyttöohjeenkin voi lukea, jos siltä tuntuu. Jos omaa vuotomittarin, niin sillä on helppo nuuhkia liitokset. Huom: Eristeenä käytetty solukumi antaa vääriä hälytyksiä toisinaan, koska on ilmeisesti vaahdotettu kylmäaineella.  Mikäli jokusen viikon kuluttua johonkin liitokseen ilmestyy öljytippa, niin se vuotaa. Öljyon hyvä indikaattori vuodoille, sillä kompuran voiteluöljy kiertää kylmäaineen seassa, ja jos jossain on vuoto, niin siihen tule myös öljyä. Kannattaa kiristää.


Tässä asennuksessa kävi niin, että kylmäainetta oli vain 960 grammaa, eli pumppu jäi vajaa 200 grammaa vajaaksi. Tämä näkyy ulkoyksikön huurtumisen epätasaisuutena. Keskelle ja alalaitaan jää sula huurtumaton alue. Kylmäainett aon liian vähän. Pumppu kuitenkin puhaltaa ihan hyvin sisälle lämpöä, ja tuollaisen, kuitenkin merkittävän määrän puuttuminen on vaikea huomata. Hyötysuhde on nyt huonompi. Kuvassa alla kennossa näkyy sula alue keskivaiheilla vaakasuuntaisesti.
Suutarin lapsilla ei ole kenkiä. Eli sähkömiehen kotona jatkojohto on kynttilätelineessä..

Ylimääräiset putket on hyvä kiepittää ulkoyksikön taakse.

Muutoin, kylmäaine ei ole vaarallista. Kompressoriöljy on hieman haitallista kamaa. Niin, ja kannattaa laittaa pumppuun sopivaa ainetta, ei mitä vaan kamaa.  Suojalaseja kannattaa kättää, tai ainakin varoa silmiä. Jos kylmäainetta suihkahtaa silmään, niin saattaa näkö sumentua pysyvästi.


10 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Asiallinen kirjoitus.
Jokaisen tee se itse miehen ja miksei naisenkin kannattaa lukea tämä ennen kuin ryhtyy asennus puuhiin.

Unknown kirjoitti...

Jos meinaa näillä ohjeilla asentaa itse pumpun niin ehdottomasti yhteys ammattilaiseen ja pysyy itse erossa asennushommista.

Suukko II kirjoitti...

Itseasiassa Hiilidioksidi (CO2) ja palavilla kaasuilla toimivat (R-600) eivät tarvitse mitään asennuslupaa. Paitsi sähköpuoli on erikseen. Kylmäaineluvat koskevat vain otsonikehää tuhoavia aineita, joista pahimmant ovat vanhat Freonit. Niitä ei saa missään tapauksessa päästää ilmaan.

Masa kirjoitti...

Tästä saa hyviä vinkkejä vaikka kirjoituksesi käsitteli ilmalämpöpumpun asennusta laivaan. Olen harkinnut ilmalämpöpumpun asentamista kotiin täällä Tampereella. Ilmeisesti käyttämäsi ilmalämpöpumppu kävisi myös kotitalouteen?

Pena kirjoitti...

Meille on tulossa ilmalämpöpumppu. Vinkkisit ovat kyllä hyviä ja ehdottomasti hyödyllisiä, veikkaan kuitenkin että meille tulee ammattilainen hoitamaan tämän homman, tosin taloomme. Maallikkona sitä pelkää, että aiheuttaa vahinkoa ja se ei ole meillä riskin arvoista, etenkin kun kokemusta ei niinkään löydy. Mukavaa että käteviäkin ihmisiä löytyy!

T.K kirjoitti...

En tiennyt että lämpöpumppua voi tässäkin hyödyntää. Mielenkiintoista. Veljeni juuri on hommaamassa lämpöpumppua. Asennuksesta ei kyllä niinkään ole kokemusta. Mukava myös kun kerroit kuinka tämä täytetään tarpeen tullessa.

Salla kirjoitti...

Kävisiö tähän myös ilma-vesilämpöpumppu? Meillä on myös vaihtoehtoja kaavailtu. Ihan tulevaisuuden varalle. Vielä ei päätöksiä ole tehty.

Riina kirjoitti...

Olipas mielenkiintoinen postaus. Meidän tuttu kertoi, että heillä on ilmalämpöpumppu etsinnässä, jonkun se tulisi kuitenkin tulla asentamaan. Ei heillä kuulemma riitä siihen taitoja. Kiitos jakamisesta.

Liisu kirjoitti...

Kätevä peli tuo ilmalämpöpumppu. Minäkin tahtoisin sellaisen meidän mökille. Olisi myös tärkeää, että sitä voisi säätää esimerkiksi puhelimen avulla, jos se on paikassa missä ihmisiä ei jatkuvasti ole. Kiitokset tästä, oli mukava lukea.

Saara kirjoitti...

Hyvä tietää, että pieni ääni tulee kuulua sitten, kun sisäyksikkö on paikoillaan. Kiitos tästä, hyviä ohjeita. Meillä on harkinnassa hankkia ilmalämpöpumppu meidän omakotitaloon. Todennäköisesti keväällä.