perjantai 18. lokakuuta 2013

Aurinkoenergiaa uudelleen

Kirjoitin jo aurinkosähköstä jokunen kuukausi sitten. Nyt käyttökokemuksia on kertynyt.
Täytyy sanoa, että toimii hyvin.
Henkilökohtaisesti en huomaa eroa normaaliin valtakunnan verkkoon. Polttimoita saa hyvin kirkkaitakin (led) netistä, ja joistain erikoiskaupoista. Tavoite oli, että nappulaa painettaessa ei tiedä,  onko valtakunnan verkossa vai akuston varassa, ja se onnistui hyvin. :)

Tällä hetkellä tuon 65 wattisen paneelin ja 100 ah normaalin Motonetin käynnistysakun perässä on 16 kpl led-polttimoita. Polttimot ovat normaalilla E-27 kannalla, ja valaisimet ovat normaaleita 240 volttisia halppisvalaisimia.  Paneelin suuntaus ei ole optimaalisin, koska se on vaan liki heitetty brykan katolle. Tuuli sitä joskus kääntelee minne sattuu.
 Meillä ei ole sisätiloissa yhtään 240v valaisinta, paitsi konehuoneessa on noi loisteputket. Ulkovalot (3 kpl) palaa näköjään joka yö, joskus unohtuu päiväksikin, kun ei muista sammuttaa. Hassua tässä on se, että takaraivoon on painunut se, että sammuta valot, niin ei tule sähkölaskua. Mut nyt mieluumminkin pitäisi saada akkua käytettyä, että se säilyy toimintakykyisenä. Lyijyakun toiminta kun ei parane pihistelemällä.

Alla kuvassa messin kattoon tänään laitettu valaisin, maksoi 19,90 Anttilassa, hieman laivahenkinen mesinkireunuksilla. Valaisimesta vaan piti poistaa rasiakiinnitykseen tarkoitettu metallinen tötterö, joka nosti  typerästi valaisinta 3 cm irti katosta. Ylimääräisiä osia.. Ja noi 12 V polttimot, Motonetistä 7 egee / kpl. Polttimoihin kannattanee suhtautua hieman varauksellisesti, sillä noista vajaasta 20 kpl:sta 2 on ollut omituisia. Yksi oli vihertävä, ja kuoli pikkuhiljaa kuukauden sisällä. Toinen kummallinen on hieman kellertävä. Se palaa vielä kyllä tuossa brykan katossa. Mut sävy on outo. Kiinalaisiahan nämäkin epäilemättä...




Jos nyt rakentaisin kesämökkiä, niin valitsisin ehdottomasti aurinkosähkön. Hieman useammalla paneelilla ja varageneraattorilla. Invertteriksi riittävän iso, joka 2 kW. Jääkaappikin käynnistyisi sillä hyvin.

Tuossa linkissä höpinää asentamastani aurinkopaneelista:
http://suukkoship.blogspot.fi/2013/08/aurinkoenergiaa.html

Btw, eilen oli kummallinen sähkölaitepäivä: Navigaattorin (auton) näyttöön koko alalle ilmestyi Norjalaisen villapaidan värikäs kuvia, ja koko laite herkesi reagoimasta mihinkään. Toiseksi Nokian puhelimeni kosketusnäyttö meni pimeäksi kesken soittamisen siten, että en eedes pystynyt katkaisemaan puhelua. Puhelu meni vastaajaan, joten jouduin nauhoittamaan ko. tyypin vastaajan täyteen kaikenlaista housujen kahinaa, kioskille kun olin kävelemässä. Heh.

Onneksi puhelin heräsi puolen tunnin jälkeen henkiin, toisin kuin navigaattori. Se kuoli ihan täysin.
Sitten kolmas oli tietokoneen näyttö, meni ihan pikselöityneeksi legopalikoiksi. Mutta sitä kesti vain 10 sekunttia. Herkkähermoinen jo alkaisi ajattelemaan jotain yliluonnollista tässä vaiheessa.

Lopuksi kuutamoa Reposaaren malliin tuosta takannelta äsken, näin lokakun ehtoopuolella. Ei täällä mitään lunta ole, saatikaan pakkasta. Talvi, mikä se on? Tiedoksi vaan sisämaan inehmoille. :)


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oiskos tuossa ideaa? http://www.aurinkopaneelikauppa.fi/epages/aurinkopaneelikauppa.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20120903-11092-142553-1/Products/VKS10MPPT

T: Jukka

Suukko II kirjoitti...

Moro. Katsoin säätimen. Minun mielestä tuo on jotain kummallista mainospuhetta. Ei tuossa minunkaan säätimessä ole jäähdytysripoja.

En ole purkanut koskaan ko. kapistusta, mutta ei toi pidä paikkaansa, että ylimääräinen teho muissa säätimissä hukataan jonnekin vastukseen. Ihme homma. Tietenkin kaikki lämpö, mikä säätimestä tulee, on hukkaa.

Tuolla linkissä oli mun mielestä kohtuuhintaisia paneeleita. :)

Suukko II kirjoitti...

Tämähän meni kirjoitteluksi/opiskeluksi nyt.
Tajusin, että en tiedä juuri mitään säätimistä. Pidin koko asiaa hyvin yksinkertaisena, mutta sitä se ei olekaan.

Paneeleilla on oma optimaalinen toimintajännitteensä, ja se muunnetaan akulle sopivaksi. Lyijyakun kennojännite on aika tarkka.
Tuon linkin säätimen ajatus suuremmasta virrasta tulee varmaankin tehon laskemisesta:
P = U x I
Eli watit = jännite kertaa ampeerit.
Nyt sitten 18V x 1A = 18 W
ja vastaavasti 12V x 1,5A = 18 W
Siksi voidaan sanoa, että virtaa on enemmän, tehoa ei kuitenkaan.